Atsigauti po insulto reikia ne tik vaistų ir fizinės terapijos. Tai taip pat apima prasmingų gyvenimo būdo pokyčius, ypač kai kalbama apie jūsų dietą. Ir nors kai kurie maisto produktai gali palaikyti smegenų sveikatą ir bendrą atsigavimą, kiti gali sabotuoti jūsų pažangą. Tai verčia žinoti, ko maistą vengti po insulto, taip pat svarbu, kaip ir žinant, kuris maisto produktas palaiko insulto atsigavimą.
Šiame vadove mes padėsime geriau suprasti, kokių maisto produktų vengti po insulto ir kodėl turėtumėte jų vengti. Tai padės jums pasirinkti protingesnius mitybos priemones, kai tęsite savo atsigavimo kelionę.
Pasinerkime!
Kodėl dieta yra svarbi po insulto
Po insulto jūsų kūnas yra pažeidžiamas. Smegenys gali gydytis nuo pažeidimų, o jūsų širdies ir kraujagyslių sistema vis dar yra trapi. Tai daro sveiką mitybą ir tinkamo maisto valgymą yra svarbi jūsų kūno pasveikimo dalis.
Dietos, skirtos padidinti smegenis ir širdies sveikatą, gali sumažinti aukštą kraujospūdį, sumažinti cholesterolio kiekį ir kovoti su uždegimu – visa tai yra rizikos veiksniai, kurie gali prisidėti prie antrojo insulto. Kai kurios rekomenduojamos dietos po insulto gali apimti Viduržemio jūros regiono dietą ir DASH dietą.
Tačiau kaip ir maisto produktai, kurie jus pasveiks, yra daugybė kitų, kurie gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Ir vengti šių maisto produktų po insulto gali padėti pagerinti rezultatus, palaikant ilgalaikę sveikatą.
Taigi, be papildomo, pažvelkime į 10 geriausių maisto produktų, kad išvengtume po insulto.
1. Perdirbta mėsa
Pavyzdžiai: Lašiniai, dešra, kumpis, dešrainiai, deli mėsa
Perdirbtoje mėsoje dažnai yra daug sočiųjų riebalų, natrio ir konservantų, tokių kaip nitratai. Šis derinys padidina arterijų hipertenzijos riziką ir sukietėjimą – du pagrindiniai insulto dalyviai. Viename tyrime taip pat nustatyta, kad valgymo perdirbta mėsa gali padidinti insulto riziką 17%.
Kodėl vengti:
- Didelis natris gali padidinti kraujospūdį.
- Nitratai ir nitritai gali pakenkti kraujagyslėms.
- Sootio riebalai prisideda prie apnašų kaupimosi arterijose.
Alternatyva: Pasirinkite liesą, neapdorotą mėsą, pavyzdžiui, vištieną be odos, kalakutienos ar augalinių baltymų šaltinių, tokių kaip lęšiai ar pupelės.
2. Maisto produktai, kuriuose yra daug prisotintų ir trans -riebalų
Pavyzdžiai: Sviestas, kiauliniai taukai, grietinėlės padažai, keptas greitas maistas, margarinas su hidrintais aliejais
Riebalai yra būtini kūnui. Tiesą sakant, smegenys yra sudarytos iš maždaug 60% riebalų, o riebiųjų audinių rankovės, vadinamos mielino apvalkalu, suteikia apsauginę dengimą nervų pluoštui smegenų viduje ir už jos ribų. Tačiau ne visi riebalai yra sukurti lygūs. Žinoma, kad sočiųjų ir trans -riebalų kiekis padidina MTL (blogo) cholesterolio kiekį ir prisideda prie arterinių apnašų susidarymo.
Kodėl vengti:
- Padidina MTL cholesterolio kiekį ir sumažina DTL (geras cholesterolis)
- Skatina uždegimą
- Gali pakenkti kraujotakai į smegenis
Alternatyva: Sutelkite dėmesį į širdį sveikus nesočius riebalus, tokius kaip avokaduose, alyvuogių aliejuje, riešutuose ir riebiose žuvyse, tokiose kaip lašiša.
3. Sūrūs užkandžiai ir aukšto natrio maisto produktai
Pavyzdžiai: Bulvių traškučiai, konservuotos sriubos, šaldytos patiekalai, marinuoti agurkai, momentiniai makaronai
Per didelis natris yra stipriai susijęs su padidėjusiu kraujospūdžiu – tai pagrindinė išeminių ir hemoraginių insultų priežastis. Daugelyje perdirbtų užkandžių ir patogių maisto produktų yra daug daugiau druskos, nei galite tikėtis.
Kodėl vengti:
- Natris gali sukelti skysčių susilaikymą ir padidinti kraujospūdį.
- Daugelyje supakuotų maisto produktų yra paslėptų druskos šaltinių.
- Druska gali sukelti priklausomybę, todėl sudėtinga apsunkinti.
Alternatyva: Pasirinkite nesūdytus ar lengvai sūdytus riešutus, mažo natrio konservų gaminius ir naminius patiekalus su žolelėmis ir prieskoniais, o ne druska.
4. saldus maistas ir gėrimai
Pavyzdžiai: Soda, saldainiai, kepiniai, saldintos grūdai, skonio jogurtas
Maistas, turintis didelį cukraus kiekį, gali neatrodyti kaip akivaizdi rizika insultui, tačiau jie gali sukelti nutukimą, atsparumą insulinui ir 2 tipo diabetą – visa tai yra insulto rizikos veiksniai.
Kodėl vengti:
- Cukrus prisideda prie svorio padidėjimo ir metabolinio sindromo.
- Didelis glikeminis maistas gali sukelti cukraus kiekio kraujyje smaigalius.
- Pridedami cukrūs dažnai yra paslėpti supakuotuose maisto produktuose.
Alternatyva: Pasirinkite šviežius vaisius, paprastą graikišką jogurtą su vaisiais arba viso grūdo grūdus su minimaliu pridėtu cukrumi.
5. Rafinuoti angliavandeniai
Pavyzdžiai: Balta duona, balti ryžiai, pyragaičiai, momentinės bulvių košės
Rafinuotuose angliavandeniuose perdirbant pašalinami skaidulos ir maistinės medžiagos, tai reiškia, kad jie greitai suskaidomi ir gali sukelti cukraus kiekį kraujyje. Jie taip pat siūlo mažai mitybos vertės.
Kodėl vengti:
- Gali sukelti atsparumą insulinui ir padidinti diabeto riziką
- Gali sukelti svorio padidėjimą ir širdies ir kraujagyslių įtampą
- Trūksta pluošto, reikalingo cukraus kiekiui kraujyje kontroliuoti
Alternatyva: Nuostabūs grūdai, tokie kaip rudieji ryžiai, quinoa, avižos ir viso kviečių duona, suteikia pastovią energiją ir daugiau maistinių medžiagų.
6. Alkoholis (per didelis vartojimas)
Nors kai kurie tyrimai rodo, kad vidutinio sunkumo alkoholio vartojimas gali turėti apsauginį širdies ir kraujagyslių poveikį, rizika dažnai viršija naudą, ypač po insulto. Per didelis alkoholis gali trukdyti vaistams, padidinti kraujospūdį ir padidinti kito insulto tikimybę.
Kodėl vengti:
- Alkoholio kraujas ir gali padidinti hemoraginio insulto riziką
- Sumažina motorinį koordinavimą ir sprendimą
- Gali trukdyti reabilitacijai ir kognityviniam atsigavimui
Jei nuspręsite gerti, apsiribokite ne daugiau kaip vienu gėrimu per dieną moterims ir dviem vyrams, ir tai tik po to, kai aptarėte jį su gydytoju.
7. Maistas, kuriame yra dirbtiniai priedai
Pavyzdžiai: Dirbtiniai saldikliai, maisto dažai, skonio stiprintuvai (pvz., MSG), konservantai
Šie ingredientai gali neturėti tiesioginio, akivaizdaus poveikio, tačiau laikui bėgant sunaudojant sunkiai perdirbtus maisto produktus dirbtiniais priedais, galima sutrikdyti metabolizmą ir paveikti smegenų sveikatą.
Kodėl vengti:
- Kai kurie priedai yra susieti su padidėjusiu uždegimu
- Gali prisidėti prie hiperaktyvumo, smegenų rūko ar nuovargio
- Dažnai randami labai perdirbtame, mitybos požiūriu prastuose maisto produktuose
Alternatyva: Laikykitės minimaliai perdirbtų maisto produktų ir atidžiai perskaitykite ingredientų etiketes. Visas, neperdirbtas maistas yra saugiausias jūsų pasirinkimas.
8. Raudona mėsa (perteklius)
Pavyzdžiai: Jautiena, ėriena, kiauliena
Nors iš prigimties nėra kenksminga mažais kiekiais, suvartojant didelius raudonos mėsos kiekius, susijęs su aukštesniu cholesterolio kiekiu ir uždegimu. Dažnas vartojimas yra susijęs su padidėjusia širdies ligų ir insulto rizika.
Kodėl vengti:
- Raudonos mėsos yra daug sočiųjų riebalų
- Gali padidinti kraujospūdį ir cholesterolį
- Gali būti pakeistas labiau širdžiai draugiškais baltymais
Alternatyva: Retkarčiais valgykite raudoną mėsą ir palaikykite liesus pjūvius. Įtraukite augalų baltymus, paukštieną ir žuvį kasdieniam patiekalui.
9. Visos riebios pieno produktai
Pavyzdžiai:
Pilnos pilna riebi pieno produktai gali būti paslėptas sočiųjų riebalų šaltinis, ir nors kalcis yra svarbus, riebalų kiekis šiuose elementuose gali kompensuoti naudą, ypač jei jie vartojami dažnai. Tyrimai parodė, kad nors neriebūs pieno produktai iš tikrųjų gali sumažinti insulto riziką, kai jie yra saikingi, daug riebalų pieno suvartojimas gali padidinti insulto riziką.
Kodėl vengti:
- Sočiųjų riebalų padidina cholesterolio kiekį
- Kai kuriuose pieno produktuose yra daug natrio
- Perteklius gali prisidėti prie svorio padidėjimo
Alternatyva: Pasirinkite neriebių ar be riebalų pieno variantus. Nesaldintas migdolų, avižų ar sojų pienas taip pat gali būti geri pakaitalai.
10. Keptas maistas
Pavyzdžiai: Kepta vištiena, svogūnų žiedai, spurgos, prancūziškos bulvytės
Maisto kepimas ne tik padidina riebalų kiekį, bet dažnai apima nesveiką aliejų, kurie pakartotinai naudojami pakartotinai, todėl atsiranda oksidacija ir kenksmingų junginių susidarymas.
Kodėl vengti:
- Daug kalorijų, nesveikų riebalų ir akrilamido (potencialus kancerogenas)
- Gali padidinti MTL cholesterolio ir kraujospūdį
- Trukdo kraujagyslių sveikatai
Alternatyva: Kepkite, kepkite, groteles ar kepkite. Šie metodai mažina naftos kiekį, tuo pačiu leidžiant skonį ir tekstūrą.
Kaip priversti dietos pakeitimus prilipti po insulto
Perkėlimas į savo valgymo įpročius po insulto dar nereiškia, kad turite laikytis griežtos ar be džiaugsmo dietos. Vietoj to, tikslas yra atlikti ilgalaikius, tvarius pokyčius, palaikančius jūsų atsigavimą ir sumažinti antrojo smūgio galimybę.
Sėkmės patarimai:
- Virkite namuose dažniau kontroliuoti ingredientus.
- Skaitykite mitybos etiketes ir stebėkite, ar nėra paslėpto natrio, sočiųjų riebalų ir cukraus.
- Sutelkite dėmesį į „Whole Foods“ kaip daržovės, vaisiai, neskaldomi grūdai ir liesos baltymai.
- Išbandykite augalinius baltymus, tokius kaip ankštiniai Norėdami sumažinti raudoną ir perdirbtą mėsos suvartojimą.
- Naudokite žoleles ir prieskonius Norėdami pridėti skonį be pridėtos druskos ar riebalų.
- Suplanuokite maistą į priekį Norėdami išvengti patogaus maisto.
Maži, laipsniški pokyčiai gali padaryti didelę įtaką. Net vienu ar dviejų elementų per dieną keitimas gali pradėti pagerinti bendrą jūsų sveikatą ir sumažinti insulto rizikos veiksnius.
Dietos, palaikančios insulto atsigavimą
Jei nesate tikri, nuo ko pradėti, įrodymais pagrįstos dietos, tokios kaip Viduržemio jūros dieta arba Brūkšnys (dietiniai metodai sustabdyti hipertenziją) abu rekomenduoja išgyventi insultai.
Šios dietos pabrėžia:
- Vaisiai ir daržovės
- Sveiki grūdai
- Liesos baltymai, pavyzdžiui, žuvys ir ankštiniai augalai
- Sveiki riebalai (pvz., Alyvuogių aliejus, riešutai)
- Mažas natrio vartojimas
- Minimalus pridėtas cukrus ir perdirbtas maistas
Geras dalykas apie šias dietas? Jie nėra ribojantys, o greičiau pabrėžia pusiausvyrą ir kokybišką maistą, todėl juos lengviau laikytis ilgainiui.
Peržiūrėkite šias nuorodas, kad sužinotumėte daugiau apie maisto produktus, kurie padeda atsigauti insultą ir kurios dietos yra geriausios insulto prevencijai.
Kada kalbėtis su dietologu
Jei mitybos pokyčiai jaučiasi per daug arba turite papildomų sveikatos problemų, tokių kaip disfagija, diabetas, padidėjęs kraujospūdis ar inkstų ligos, gali padėti registruotas dietologas. Jie gali pritaikyti maitinimo planą, atsižvelgiant į jūsų asmeninius poreikius, vaistus ir atkūrimo tikslus.
Darbas su dietologu yra ypač naudingas:
- Kelių mitybos apribojimų valdymas
- Nustatykite maisto sukėlėjus kraujospūdžiui ar gliukozės smaigaliams
- Planuoti patiekalus aplink vaistus
- Sukurti realias strategijas, palaikančias ilgalaikę sveikatą
Kai kurie sveikatos draudimo planai netgi padengs konsultaciją su dietologu, todėl tai tikrai yra kažkas, į ką norite išnagrinėti.
Galutinės mintys apie maistą, kad išvengtumėte po insulto
Vengiant tam tikrų maisto produktų po insulto nėra per daug ribojanti – tai yra pasirinkimas, palaikantis gydymą ir užkirsti kelią kitam insultui. Čia išvardyti maisto produktai yra susiję su žinomais insulto rizikos veiksniais, tokiais kaip aukštas kraujospūdis, cholesterolio kiekis, nutukimas ir uždegimas.
Sumažindami juos savo racione ir pasirinkdami sveikesnes alternatyvas, jūs suteikiate savo smegenims ir kūnui kuo geresnę galimybę pasveikti.
Laikui bėgant šie pokyčiai gali tapti antra prigimtis. Ir pasirinkdami kiekvieną protingo maisto pasirinkimą, žengsite dar vieną žingsnį siekdami atgauti savo sveikatos kontrolę.